Det är jag som är Patricia Erlandson och grundare av Lyckas Online. Och här berättar jag lite mer om hur min resa hit har sett ut...

Hur började det för mig?

Ja om vi börjar från början så drömde jag om att starta företag redan när jag utbildade mig till systemvetare på Mittuniversitet 1995. Men hur det nu var så fick jag jobb på Folksam som systemutvecklare och programmerade livförsäkringssystem. Det var ok, men jag drömde om andra saker och av en händelse så hittade jag en kurs i spelutveckling på Gotland som började hösten 1999. Så jag sökte den och flyttade från Östersund ner till Gotland.

Tanken var att gå kursen och sen flytta till Stockholm och börja på ett spelutvecklingsföretag. MEN när jag var på Arbetsförmedlingen och egentligen på väg att söka jobb hos företaget som skapade spelet Backpacker så såg jag en annons från PayEx där de sökte webbutvecklare. Och då jag är lite impulsiv så ringde jag dem där och då. De ville att jag skulle komma på intervju redan dagen därpå och veckan efter så började jag jobba där.

Ja så fort kan det gå ibland.

Tiden på PayEx var rolig, fylld av olika uppdrag. Jag började med programmera för deras webbtjänst där kunderna kunde få fram information om sin reskontra och hur deras kunder skött sina betalningar.

UA_Patricia Erlandson Online business mentor 00010

Men det dröjde inte länge innan jag började jobba med det system som var hjärtat i PayEx verksamhet, reskontran, och innan jag visste ordet av hade jag dragit igång ett stort projekt som var avgörande för att kvalitetssäkra leveranserna till våra kunder. Så kan det gå när man är nyfiken och driven.

När PayEx ett par år senare köpte upp ett annat företag fick jag åka till Finland och snabbt både designa och programmera ett fakturaköps-system tillsammans med en av projektledarna. Det var superkul och exakt en sån utmaning som triggar min kreativitet.

Efter de här första åren som webbutvecklare och programmerare så gick jag vidare till att vara IT arkitekt så istället för att programmera så bestämde jag hur andra skulle programmera.

Det var superkul att genom att intervjua användarna av systemen utforma de bästa lösningarna både för företaget och för våra kunder. Men även den tiden fick ett slut då vi skulle implementera ett nytt utskriftssystem på företaget.

Där behövdes 3 delprojektledare för att få till det. En av de som  behövdes var någon som kunde reskontra-systemet och det blev jag. Dessvärre hann livet ikapp mig och i mitten av det här projektet sprang jag in i väggen. Och det är inte så konstigt då jag hade gjort lite av en intern karriär under de här 7 åren som jag varit på företaget. Typisk duktig flicka som inte riktigt insåg att jag behövde vila också.

När jag var hemma från jobbet så insåg jag att nu hade jag min chans att byta bana och istället uppfylla min dröm om att starta eget. Så drygt ett år senare, i april 2008, så startade jag Glazyr Consulting (numera Lyckas Online).

Som du förstår så hade jag stort ansvar och stora budgetar på PayEx men som egen var det inget jag direkt önskade så min första nisch blev att hjälpa småföretagare med webbutveckling. Det var en lagom stor bit för mig att ta mig an. Med tiden märkte jag att de behövde mer hjälp än det så jag började även fotografera, göra grafiska profiler och med tiden hjälpa till med sociala medier.

För att kunna hjälpa så många som möjligt samtidigt började jag så småningom hålla kurser.  Jag samlade många samtidigt och lärde ut det jag kunde så att de istället blev självgående. Det var också under den här perioden som delar av mina kurser publicerades online. Så redan 2010 började jag spela in material där de som gick kurser på plats kunde repetera det de lärt sig.

Det här var superkul men efter några år började jag verkligen ifrågasätta mitt företagande och hur jag jobbade. Det var inte lika roligt längre. Det var då jag insåg att det var dags att ta allt online och helt sluta konsulta. Jag skulle bara hålla onlinekurser.

Den första kursen jag lanserade hette "Skapa en snygg och effektiv hemsida som lockar kunder" och den kursen ligger faktiskt kvar som ett litet minne från 2015. Men den går inte att köpa längre.  Hur som helst, jag lanserade den i april 2015 med ett webinar. Jag hade en e-postlista med 42 personer och 8 personer köpte och jag tjänade ca 50 000:- i min första lansering.

Trots en bra konvertering så gjorde jag massor av "misstag" och det är egentligen de lärdomarna som hela min verksamhet bygger på idag. För sen april 2017 hjälper jag andra att skapa en framgångsrik onlineverksamhet. Det gör jag på flera olika sätt och hur jag kan hjälpa dig att automatisera din försäljning kan du se här.

UA_Patricia Erlandson Online business mentor 00012

För att ställa om så fick jag sakta ner men under 2018 tjänade jag dubbelt så mycket som jag hade betalt som IT-arkitekt på PayEx och det genom att jobba ca 50%. De intäkterna fick jag ihop på att bara hålla onlinekurser och lära andra hur de skulle göra det. Vad kan du tjäna? Det svåraste med att gå online är att vänja sig vid att tjäna mer pengar utan att behöva jobba mer. För vi har ofta fått lära oss att vi ska jobba hårt för att kunna tjäna mycket pengar. Så om du ska ta din verksamhet online, var beredd på ett visst inre motstånd när det börjar gå riktigt bra. Och se upp för att du kanske börjar sabotera för dig själv då. Sånt hjälper jag dig att vara uppmärksam på.

Några snabba fakta om mig

Jag kommer från Östersund men bor nu på Gotland tillsammans med min underbara sambo Magnus.

Jag älskar katter och har förmånen att fortfarande tillbringa dagar med min fantastiska Vera 18 år, du kan lyssna på hennes spinnande här bredvid. ????

Jag älskar husrenoveringsprogram, Dragons Den och The Profit.

Jag har flyttat mer än 25 gånger! Rastlös, jag? ????

Mitt jobb är också min hobby, jag älskar verkligen att hjälpa dig se helheten i din affär online så att du kan tjäna mycket pengar!

Du kan följa mig på Instagram, LinkedIn och Facebook.

Lite andra fakta om mig

HUMAN DESIGN – 3/5 Sacral Generator
ASTROLOGY – Libra, Sagittarius rising
16PERSONALITIES – Logician INTP-A (jag och Albert Einstein 😅)
WEALTH DYNAMICS – Mechanic (jag och Mark Z 😉)
ENNEAGRAM – 5w4
FASCINATE® TEST – Your Secret Weapon
KOLBE A™ INDEX – 5-2-9-4

SQ Patricia Erlandson Online business mentor 00009

Hur vidareutbildar jag mig?

Ja efter den första lanseringen som, trots att jag var nybörjare, hade en makalös konverteringsgrad (19%) så började jag söka kunskap utanför Sverige.

Jag gick med i olika onlinekurser och besökte olika konferenser utomlands och var och är med i sammanhang där jag kan träffa andra som också jobbar helt online.

Kurser?

Ja det rör sig om många kurser inom ämnen som Onlinekurser, Skapa en byrå för Facebook-annonsering, Skala upp din verksamhet och en massa annat. Jag har nog investerat över en halv miljon ja antagligen lite mer i kurser under de senaste 5 åren. Men jag älskar verkligen att lära mig nya saker och vässa min kompetens så att jag kan hjälpa mina kunder med allt inom onlineverksamhet.

Vilka konferenser då?

Sigrun Live 2017 - Zürich
Youpreneur summit 2018 - London
LaunchCon 2018 - Orlando
Scale with Success 2019 - Los Angeles
PLF Live 2019 - Phoenix
Screw Live 2020 - San Diego

SQ Patricia Erlandson Online business mentor 00005

Ja som du ser hann jag precis med en konferens under 2020 innan hela världen stängde ner. På den konferensen fick jag lyssna på Pat Flynn, James Wedmore och Amy Porterfield och så klart Jill och Josh Stanton som arrangerade.

Innan konferensen spelade jag in ett webinar om att göra webinar och automatiserade det. Vill du veta mer om sånt så häng med på 5 steg till ett säljande webinar.

Genom att delta i de här konferenserna har jag lärt känna mängder med människor utanför Sverige som inspirerar mig. I några sammanhang människor som troligen är dina förebilder.

Det viktigaste jag lärt mig är dessvärre att jag borde ha gasat och lärt ut min egen metod till att lansera istället för att sinka mig själv genom att delta i så många kurser och konferenser. Och jag tänker att du ska ta med dig något av mina lärdomar kring det också.

Du räcker till som du är nu, du behöver inte lära dig mer inom din expertis. Du har redan allt du behöver inom dig. ???? I mitt fall så har jag på senare år sett "de stora" inom branschen ta efter det jag gjorde redan 2017. Så en del av det jag lärt mig har istället dödat en del av min kreativitet och det kanske det gör för dig med inom din expertis. Min är ju lansering och strategier för onlineverksamhet och där är det bra att vara kreativ och inte lyssna så mycket på andra.

Så jag skickar med till dig. TRO PÅ DIG SJÄLV!!!